Καλωσόρισμα

Καλώς ήρθατε στο μπλοκ της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής!

Εδώ θα μπορείτε να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν γενικότερα την υγεία αλλά ειδικότερα για το πως αντικρίζει αυτά τα θέματα η ομοιοπαθητική θεραπευτική.

Εδώ θα μαθαίνετε για το τι πραγματικά ΕΙΝΑΙ η ομοιοπαθητική και για το τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η ομοιοπαθητική. Παρόλο που εξασκούμε την ομοιοπαθητική ιατρική στην Κύπρο εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, χρειάζεται δυστυχώς να ξεκαθαρίζουμε ακόμα το τοπίο πού κάποιοι θολώνουν είτε ηθελημένα είτε αθέλητα.

Εδώ θα γράφουμε χωρίς φόβο και πάθος και σας καλούμε να κάνετε και εσείς αναρτήσεις με τις απόψεις σας.

Εδώ θα γράφουμε τα πράματα με το όνομα τους γιατί σκοπός είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου, ώστε, όταν είναι σωστά ενημερωμένος, να μπορεί να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις για την υγεία του και για τη θεραπεία που θέλει να κάνει.

Μετά από 20 χρόνια άσκησης της Ομοιοπαθητικής στην Κύπρο είναι πλέον καιρός, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας, να βγούμε πιο ανοιχτά, να μιλήσουμε, να δώσουμε τα αισιόδοξα μηνύματα στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες πλήρους θεραπείας διαφόρων ασθενειών, σωματικών και ψυχικών, που η συμβατική ιατρική τις θεωρεί αθεράπευτες. Πρέπει αυτά να περάσουν στον κόσμο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε από αυτό το μπλοκ.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ηλεκτρονικά στο gkatsonis@gmail.com

Ή στα τηλέφωνα 22512400 -- 99627855

Τι είναι η Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας, η οποία θεραπεύει μόνιμα, ήπια και χωρίς παρενέργειες. Η Ομοιοπαθητική στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις και αποκαθιστώντας την διαταραγμένη του υγεία.

Τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσίες που προέρχονται από την φύση (φυσικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης), και παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα. Ενεργούν πάνω σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό με αποτέλεσμα την θεραπεία και ανανέωση του οργανισμού και κατά συνέπεια την εξαφάνιση των επί μέρους συμπτωμάτων. Τα Ομοιοπαθητικά φάρμακα διατίθενται σε πολλά φαρμακεία και είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία.

Ποιές ασθένειες θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική αντιμετωπίζει οξείες και χρόνιες νόσους, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα της ανθρώπινης παθολογίας. Στην ομοιοπαθητική θεραπευτική κάθε αρρώστια αντιμετωπίζεται σαν μια τελείως ξεχωριστή περίπτωση. Δεν υπάρχουν αρρώστιες αλλά άρρωστοι. Ο ανθρώπινος οργανισμός θεωρείται ενιαίο σύνολο, σώματος - συναισθήματος - διανόησης και όχι μεμονωμένα συμπτώματα. Συνεπώς δεν έχει νόημα η ερώτηση «έχετε φάρμακο για την τάδε ασθένεια;» γιατί η κάθε περίπτωση στην Ομοιοπαθητική αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και σχολαστικά.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Από το περιοδικό Homeopathy4you.

Με αφορμή μια τηλεοπτική διαφήμιση φαρμάκου.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Alan Schmukler.

Βλέποντας τηλεόραση κάποια νύχτα είδα τυχαία μια διαφήμιση για ένα φάρμακο για την αρθρίτιδα. Η διαφήμιση έδειχνε έναν άντρα να βάφει το φράχτη του σπιτιού του, μετά να κάνει βόλτα με το ποδήλατό του και να παίζει με το σκύλο του. Μια ευγενική φωνή πίσω από την εικόνα, μας πληροφορούσε ότι «έλκη και αιμορραγίες μπορεί να εμφανιστούν απροειδοποίητα και να προκαλέσουν θάνατο» και ότι «μπορεί (το φάρμακο για την αρθρίτιδα) να αυξήσει την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου ή εμφράγματος το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο». Στην αρχή ακούγοντας αυτά νόμισα ότι κάποιος με κακή αίσθηση του χιούμορ διακωμωδούσε τις διαφημίσεις φαρμάκων, αλλά ήταν μια πραγματική διαφήμιση.

Η ευγενική φωνή συνέχισε, για να δηλώσει με περηφάνια ότι το συγκεκριμένο φάρμακο «δεν αποσύρθηκε ποτέ από την αγορά» - μια απελπισμένη δήλωση. Τόσα πολλά φάρμακα αποσύρθηκαν από την αγορά, που, το να παραμένει ένα φάρμακο στα φαρμακεία, θεωρείται πλέον σαν προσόν που μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις. Η αγγελία συνεχίστηκε για να μας πει ότι «σε κλινικές μελέτες ένα χαμηλό ποσοστό ασθενών που έπαιρναν το φάρμακο ανέφεραν δυσπεψία, κοιλιακό πόνο και ναυτία». Αυτό είναι λοιπόν! Υποτίθεται ότι θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για ένα φάρμακο που μπορεί να σε σκοτώσει με διάφορους τρόπους και που έχει σημαντικές πιθανότητες να σε αρρωστήσει.

Ο μόνος τρόπος για να πείσεις κάποιον να δεχθεί αυτό το παραλογισμό είναι να ξοδέψεις εκατομμύρια στη διαφήμιση, διότι πρέπει να θάψεις δύο πράγματα – την δυνατότητα ορθής κρίσης του ασθενούς και τη συνείδηση του γιατρού. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να κάνεις. Πρέπει να δημιουργήσεις χαμηλές προσδοκίες θεραπείας, πράγμα πού είναι ένας από τους υποχθόνιους σκοπούς αυτών των διαφημίσεων.

Ένας νεαρός γιατρός μου είπε πρόσφατα ότι θα έπρεπε να παρουσιάσει σε μια ασθενή του το δίλημμα ανάμεσα στα συμπτώματα της και σε ένα φάρμακο με θανατηφόρες παρενέργειες. Η ασθενής διάλεξε να πάρει το φάρμακο και υπέφερε πολύ. Αυτός ο γιατρός είναι ένας αφοσιωμένος θεραπευτής και νοιάζεται για τους ανθρώπους, αλλά, όντας και αυτός ένα θύμα των χαμηλών προσδοκιών, δεν βλέπει τίποτε κακό με αυτές τις περιορισμένες επιλογές που δίνει στους ασθενείς του.

Με τέτοια ανεπαρκή εργαλεία στη διάθεση του, διερωτάται κανείς γιατί το ιατρικό κατεστημένο να μην αγκαλιάζει την Ομοιοπαθητική θεραπευτική. Νομίζω ότι ένας σημαντικός λόγος είναι η «μαγική» της ποιότητα. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η ομοιοπαθητική είναι πλήρως επιστημονική, βασισμένη σε χιλιάδες αποδείξεις των φαρμάκων (ναι! μετρούν και αυτά!), εκατοντάδες χιλιάδες κλινικές θεραπείες και αρκετές επιστημονικές εργασίες.

Παρόλα αυτά, τόσο στον τρόπο που δουλεύει αλλά και στο τι επιτυγχάνει, η Ομοιοπαθητική δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, ανήκει σε διαφορετική σφαίρα. Χρειάζεσαι είτε προσωπική εμπειρία είτε ένα δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο σε λειτουργία για να την αποδεχτείς. Ασχολείται με μια αόρατη ενέργεια που μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο από τα αποτελέσματά της. Έχουμε «παράξενες» αρχές και έννοιες, όπως «τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια», «δυναμοποίηση», «καταπίεση ασθενειών», «στρώματα ασθένειας που πρέπει να καθαρίσουν», «επίκτητες ενεργειακές δυσαρμονίες που μεταφέρονται από τους γονείς στα παιδιά» και τελικά έχουμε και …. «ίαση»! Με όλο τον οφειλόμενο σεβασμό στο Harry Potter.

Επομένως κατά παράξενο τρόπο, οι ίδιες οι δυνατότητες της ομοιοπαθητικής την κάνουν να γίνεται δύσκολα αποδεχτή από ορισμένους. Από την άλλη, είναι τόσο συντονισμένη με την εσωτερική μας σοφία, που από τη στιγμή που κάποιος αποκτά εμπειρία της ομοιοπαθητικής θεραπείας καταλαβαίνει ότι αυτό είναι κάτι το αληθινό. Μαζί με τη δόση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου, μοιάζει να παίρνει και μια δόση υψηλότερων προσδοκιών!

Τη μετάφραση από το περιοδικό Homeopathy 4 you έκανε ο ομοιοπαθητικός γιατρός Γιώργος Κατσώνης

2 σχόλια:

  1. Υπαρχουν επιστημονικες αποδειξεις οτι η ομοιοπαθητικη δουλευει??Αν ναι που ειναι οι αποδειξεις??
    Στην κλασικη ιατρικη ενα φαρμακο ειναι επιστημονικα αποδεδειγμενο πως με την σωστη χρηση δεν θα σου κανει κακο και αντιθετα θα σου κανει καλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαστε δυστυχώς πολύ μακριά νυχτωμένοι αν νομίζουμε ότι τα χημικά φάρμακα είναι "επιστημονικά αποδεδειγμένο" ότι θα μας κάνουν καλό. Θυμάστε καθόλου το Vioxx; Ένα αντιρευματικό φάρμακο που του έκαναν σωστή χρήση οι ρευματολόγοι αλλά αποσύρθηκε πριν από μερικά χρόνια, γιατί σκότωσε με καρδιοπάθειες 30.000 άτομα στην Αμερική (όπου κρατούνται στατιστικά στοιχεία) και δεν ξέρω ποσες άλλες χιλιάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά δεν είναι απλώς νούμερα, είναι άνθρωποι που πέθαναν από τη "σωστή" χρήση του φαρμάκου. Σύμφωνα πάλι με επίσημες αμερικανικές στατιστικές πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αμερική 106.000 άνθρωποι από παρενέργειες φαρμάκων -όχι από λάθη των γιατρών, αλλά από τα φάρμακα, των οποίων έκαναν, υποτίθεται, ορθή χρήση.

    Ποτέ και πουθενά στην παγκόσμια ιστορία της ιατρικής τα τελευταία 200 χρόνια ΔΕΝ αποσύρθηκε ομοιοπαθητικό φάρμακο και ούτε πρόκειται ποτέ να αποσυρθεί. Μέσα στις 106.000 αμερικανούς που μας άφησαν χρόνους πέρυσι - θύματα της απληστίας των φαρμακευτικών εταιρειών - δεν υπάρχει προφανώς ούτε ένας που να πέθανε επειδή πήρε ομοιοπαθητικά φάρμακα.
    Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής, αρκεί να παρακολουθήσει κανείς το ιατρείο ενός σωστού κλασσικού ομοιοπαθητικού γιατρού για να καταλάβει μια για πάντα τις θεραπευτικές δυνατότητες της ομοιοπαθητικής θεραπευτικής. Υπομειδιούμε εμείς που βλέπουμ εκαθημερινά τα θαυμάσια αποτελέσματα, όταν κάποιοι ζητούν αποδείξεις..... Όμως χρειάζονται πράγματι αυτές οι αποδείξεις. Πολλές μελέτες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και συνέχεια γίνονται μελέτες. Ήδη στην Ελλάδα έχουν γίνει αποδεκτές από διάφορους επιστημονικούς φορείς οι ιδιαιτερότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση μελετών στην ομοιοπαθητική (όπως η εξατομικευμένη θεραπεία κλπ).
    Δες περισσότερα: http://www.classical-homeopathy.gr/texts/proothisi.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή